Pa začnimo

V nasprotju z mojimi pričakovanji se organizacijsko raziskava odvija veliko hitreje, kot sem mislila, da je možno. Neverjetno, kaj vse se da storiti, ko so interesi vzajemni.

In zato je skrajni čas za ležerno promocijo še na internetu.

Poleg že napisanega v vprašalnikih samih je prav za prav težko kaj več napisati. Morda le to kako to, da se v Sloveniji sploh dela tovrstno raziskavo.

Iz preteklih let sem vajana, prav verjetno pa tudi vi, poslušati kako je Slovenija za časom, da nikogar ne zanimajo Slovenski privrženci japonske hip kulture, ter da distributerji ponujajo vse premalo.
Res je, če se primejaš s našimi sosednimi državim, da se marsikomu stemni pred očmi, a sama sem mnenja, da je situacija v Sloveniji nadvse pozitivna, če upoštevamo dejstvo, da privrženci niso najbolj pripralvjeni sodelovati med seboj, ciljna publika pa se v veliki količini sploh ne zaveda same sebe ter raje posega po produktih, dostopnih čez mejo. Nekaj podobnjega velja tudi za prijateljstva z istim konjičkom.
Oziroma vsaj takšno sliko sem videla jaz v zadnjih letih. Lahko, da se motim, več bo povedala anketa.

In recimo, da ravno zaradi tega se pri nas izvaja to raziskavo. Lansko leto sem skupaj s prijatelji (Andy hvala za predlog in organizacijo) bila prisotna na mednarodni konferenci naslovljeni “Intercultural Crossovers, Transcultural flows: Manga/Comics” kjer so bili predstavljeni rezultati prve raziskave Japonske subkulture oz. mange v Evropi, ki se je izvajala leta 2006-2007. V kolikor so bili marsikateri rezultati zanimivi, presenetljivi meni osebno pa tudi predvidljivi me je zmotilo dejstvo, da je raziskava potekala samo v štirih Evropskih državah. Glede na to, da naj bi del raziskave, ki poteka pod vodstvom Manga Network, zajemal celotno Evropo se mi zdi sporno postavljati hipoteze in neke zaključke za 50 držav, ki naj bi bile del Evrope, na podlagi rezultatov iz le štirih, pa če tudi te predstavljajo velik del evropskega prebivalstva. Poleg tega pa me je zmotilo tudi dejstvo, da je raziskava potekala le v državah v katerih je legalna dostopnost japonskih izdelov, v tem primeru mang, v maternem jeziku mogoča oz. zelo razširjena. Slednje sem tudi izpostavila, pa so me napotili k lastniku poljske založbe Hanami, ki tudi sodeluje v raziskavi. Nekaj kar sicer ni obrodilo sadove saj je vodja Manga Network skupine, Jean-Marie Bouissou, popudo zagrabiil kar sam.

Ta drugi krog raziskave, ki poteka od lanskega oktobra trajal pa bo do konca letošnjega leta, naj bi v svojo raziskavo vključil več držav Evrope ter kar nekaj tistih v katerih manga naslovi niso licenzirari v podobni številčnosti kot pri naših sosedah. Kako pa bo vplivalo na rezultate bo pa potrebno počakati do konca leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *